Utóljára látható

Alain le Garsmeur-nek

Különös köszönettel Sue Freestone-nak és Lisa Glassnak
a kiadás, a kutatás és a lélekjelenlét minatt

Douglas Adams a bestseller Galaxis Útikalauz Stopposoknak c. ötrészes trilógia, a Dirk Gently Holisztikus Nyomozóirodája, és a Lélek hosszú, sötét uzsonnaideje írója. Islingtonban él.
 

Mark Carwardine zoológus, író és fényképész. Sok, a  vadélet megõrzése mellett kardoskodó könyv szerzõje, és egyben egyik konzultánsa a különféle Egyesült Királyság-beli és külföldi természetvédõ szervezeteknek. Gyakori munkatársa a környezetrõl szóló tévé- és rádióműsoroknak, és õ látja el a napi „Környezetünk Hírei"-vel a „Stewe Wright délutánja" műsort a BBC rádió 1-en. Mark Dunsfoldban él, Surrey-ben.
 
Miután több évet töltött el más bolygók abszurd létformáival, Douglas összeáll a zoológus Mark Carwardine-nal egy expedíció során, hogy megtudja, mi történik a miénken.

„Érzékletes írás, magas rendeltetés... ez egy extrémül intelligens könyv"
The Times

„Ki hitte volna, hogy egy ‘ökológia/természet' alapú könyv ennyire élénk, élesen szatirikus, brilliánsan írott és még humoros is lehet egyben?"
Atlantic Monthly

„Élet vagy halál a tét, de Adams nem ráz kezet az olvasóval. Tökéletesen kudarcot vall az önmegtagadó áhítat terén. Ehelyett meginvitál minket a nevetõ gondoskodás kettõsségébe."
Los Angeles Times

„Ez egy letehetetlen könyv, amiben az olvasó alig várja az újabb fejezeteket, azok bölcs meglátásait vagy könnyed vidámságait."
The Canberra Times

„Az Utolsó esélyünk feleszmélni Adams íróképességébõl a maximumot hozza ki... folyamatosan gondolkoztatja az olvasót szédítõ fordulataival, amelyek a Stoppos tarsolyából kerülnek elõ."
The Listener

„Tényleg jó" Stephen Pile, The Daily Telegraph

„Csodálatos... Ez a szokatlan összefogás eredményezte az egyik legjobb könyvet, amelyet valaha is megjelentettek ezzel a nagyon is valós problémával, a vadélet eltűnésével kapcsolatban... ami kiemeli ezt a könyvet, az Douglas Adams brilliáns írókészsége... szörnyen mulatságos... nagyon szórakoztató... ez egy klasszikus könyv, egy tudományos dokumentum valami lényegesrõl. Tanít és szórakoztat" Sunday Independent, Plymouth

„Most a sci-fi paródia mestere, a Galaxis Útikalauz Stopposoknak c. trilógia szerzõje a pusztuló, haldokló, veszélyeztetett fajokról ír itt, Gaia-ban, a naptól három bolygónyira... Adams világklasszis képzelõerõvel bír, és használja is zsenialitását, hogy felmérje az ökológiai pác nagyságát, amelyben élünk." Boston Globe

„Gondolatteli, szórakoztató, megkapó - és idõtlen - könyv" Nassau Herald

„Adams tévedhetetlen szeme és egy hirtelen, humoros stílus" Daily Mail

„Az észrevételek attól az éleseszű humoristától származnak, aki vicceket ír, és tényeket közöl párhuzamosan" The Weekend Telegraph

„Adams szándékosan bolondozik... Carwardine szerepe az õ kijózanítása... és működik" Toronto Globe and Mail

Mark Carwardine bibliográfia:

Iceland: Nature's Meeting Place
The Encyclopedia of World Wildlife
The Animal Atlas
Birds in Focus
The WWF Environment Handbook

John Cravennel közös alkotása:
Wildlife in the News